Lære å synge og snakke ved hjelp av en av verdens eldste sangteknikker.

 

Min bakgrunn

Jeg har min bakgrunn fra den italienske skole og sangteknikken som heter Bel Canto. Bel Canto betyr vakker sang og gjenkjennes ved at stemmen har homogene skifter mellom registrene (høye og lave toner), enkelhet i ornamenteringer og i fraseringer, og tanken på å bruke stemmen som et instrument. Det er en sangteknikk som ble født i Italia på slutten av 1500 – tallet, da de begynte å se på sangteknikk som noe vitenskapelig. Det ble mer vanlig å skrivemelodier komponert for en enkelt solostemme og dette ga sangere og komponister en mulighet til å perfeksjonere teknikken, konkretisere hva man egentlig gjorde og utvikle øvelser som gjorde stemmen mer egal, fleksibel og prosjekterendeog viktigst av alt, sterkere og mer holdbar. Dette for å kunne synge over de voksende orkestrene, i de større salene og i de større og tyngre operaene.

Teknikken

Ved å kunne denne spesielle sangteknikken kan jeg prosjektere lyd enkelt gjennom bihulene bare ved hjelp av lufttrykket. Dette gjør at jeg kan synge timesvis, uten å kjenne at stemmen blir sliten. Teknikken går ut på å puste så langt ned i magen som mulig med brystet sunket ned, mage, rygg og sidene utvides. Deretter skytes luften oppover ved hjelp av magemusklene slik at ribbeina rundt lungene ekspanderes og gir lungene bedre plass. Musklene rundt stemmebåndene skal være avslappet slik at halsen blir til et rør der luften kan passere igjennom uten hindringer. I munnhulen og i ansiktet ligger resonansen vår, i ganen, bihulene, pannen og i hodet. Disse resonanshullene må luften treffe for at stemmen skal kunne bære  uten mikrofon. Lufttrykket vi da produserer ved hjelp av magemusklene sender luften opp med så stor kraft at den treffer og borer seg igjennom resonanshullene og sendes ut i rommet. Dette må gjøres under kontrollerte forhold slik at hver enkelt frekvens (om det snakkes, synges svakt, sterkt osv.) får sitt riktige trykk og riktige resonans.

Jeg har igjennom 8 års læretid hos en av norges og italias fremste sangerinner, Elizabeth Norberg-Schulz , lært hvordan man skal bruke kroppen som en maskin som avlaster stemmen og pumper pust opp. Dette kan brukes til alle mulige sanggenre, og jeg har god erfaring med å undervise alle typer sangere.

Elever som har gått eller fortsatt går hos meg strekkers seg fra unge sangstudenter som ønsker å sette på plass stemmen sin for å komme inn på skoler, jazzsangere, skuespillere og popsangere til folk som bare har lyst til å lære mer, se om de kan klare litt og kose seg med sangen. Alle elever er like morsomme å ha og alle kan lære noe. Innsatsen du legger i det er helt opptil deg og uansett vil du få med deg noe.